Impact of Transformational Leadership, Knowledge Management and Performance Dairy Productive Chain of the Yaqui Valley

Authors

DOI:

https://doi.org/10.46589/rdiasf.vi36.398

Keywords:

Liderazgo transformacional, Gestión de conocimiento, Desempeño organizacional, Cadena de suministro, Cadena productiva

Abstract

This study shows the Transformational Leadership and Knowledge Management in relation to the Organizational Performance of the dairy production chain of the Yaqui Valley in the state of Sonora in Mexico. 30 questionnaires were applied to a convenience sample with answers on a Likert scale. The results express demographic data where there is a level of specialized preparation in the agricultural area with 76.6%, a range of productive age and experience in the sector with 83.34% and a participation of women in 26.7% occupying positions that before they were exclusive to man. Areas of opportunity were detected to strengthen the current Leadership allowing a greater participation of the personnel in the solution of problems and better training opportunities, in terms of Knowledge Management, weaknesses were found in its ability to store and transmit knowledge, for which a review is suggested comprehensive and the possibility of including other constructs for future research in the hope that overall performance will improve significantly as a result of such actions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Albacete Sáez, C. A. (2010). Influencia de las prácticas de gestión de la calidad sobre la gestión del conocimiento y la innovación en los servicios: el caso de las empresas hoteleras.

Bautista Leguizamón, M., & Millán Venegas, J. M. (2016). Liderazgo como proceso transformador: Caso Lácteos el Pomar (Doctoral dissertation, Universidad del Rosario).

Bonet, B., Dalmau, J., Gil, I., Gil, P., Juárez, M., Matía, P., y Ortega, R. (2011). Leche, Nata, Mantequilla y otros productos lácteos. Monografía Científica-Productos Lácteos Insustituibles: http://www.Lacteosinsustituibles.es/p/archivos/pdf/monografia_leche_nata_mantequilla_otros.pdf.

Cámara Nacional de Industriales de la Leche [Canilec](2019). Estadísticas del Sector lácteo 2010-2018. https://www.canilec.org.mx/estadísticas%20lacteos%202019.pdf

Castro, L. (2014). Liderazgo Transformacional y Aprendizaje Organizacional del Personal Directivo en la Universidad Nacional del Callao, 2013 (Tesis doctoral). Universidad San Martin de Porres, Lima, Perú.

Chin, W. (1998). The partial least squares approach to structural equation modeling. Modern methods for business research . 295-335.

Churchill, G.A. Jr. (1979). A paradigm for developing better measures of marketing constructs, Journal of Marketing Research, 16(1), 64-73. Dootson, S. (1995). DOI: https://doi.org/10.1177/002224377901600110

Ani Elorza, H. (2000). Estadística para las ciencias sociales y del comportamiento. México: Oxford.

FAO/FEPALE. (2012). Situación de la lechería en América Latina y el Caribe en 2011.

Feuchter, F. (05 de diciembre de 2018). Diagnóstico 2018 de la ganadería en Sonora. BM Editores. https://bmeditores.mx/ganaderia/diagnostico-2018-de-la-ganaderia-en-sonora-mexico-1834/

Fornell, C. y Larcker, D. (1981). Evaluating structural equation models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18, 39–50 DOI: https://doi.org/10.1177/002224378101800104

Friedrich, T. (2014). Producción de alimentos de origen animal. Actualidad y perspectivas. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48 (1), 5-6. [Fecha de Consulta 5 de febrero de 2020]. ISSN: 0034-7485. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=1930/193030122003

Gefen, D. y Straub, D. (2005). A Practical Guide to Factorial Validity using PLS-graph: Tutorial and Annotated Example, Communications of the Association for Information Systems. 16, 91-109. DOI: https://doi.org/10.17705/1CAIS.01605

Hair, J. F., Hult, G. T. M., Ringle, C. M., and Sarstedt, M. (2017). A Primer on Part Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), 2da Ed., Sage: Thousand Oaks.

Kutner, M. Nachtsheim, C. y Neter, J. (2004). Applied Linear Regression Models. McGraw-Hill.

Loera & Banda J (2017) Industria lechera en México: Parámetros de la producción de leche y abasto del mercado interno. Obtenido de Lactopress: https://www.yumpu.com/es/document/read/61132512/lactopress julio 2018. DOI: https://doi.org/10.18271/ria.2017.317

López, M., Hernández, A., y Marulanda, C. (2014). Procesos y prácticas de gestión del conocimiento en cadenas productivas de Colombia. Información tecnológica, 25(3), 125-134. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642014000300015

López, C., De la Cruz, O., Saz, M., Gil, A., Ramírez, M., y Rivadeneira, D. (2019). Efectos de la gestión del conocimiento en cadenas de suministro de alimentos perecederos. Ingeniería Industrial, 40(3), 285-294.

Paredes, L. (2007). Sistemas de Producción y Economía de la Producción. Arch. Latinoam. Prod. Anim, 15(1), 265-277.

Rositas, J. (2005). Factores críticos de éxito en la gestión de calidad y su grado de presencia e impacto en la industria manufacturera mexicana. (Tesis Doctoral). Universidad Autónoma de Nuevo León. Monterrey, N.L. México.

Rositas, J. (2014). Los tamaños de las muestras en encuestas de las ciencias sociales y su repercusión en la generación del conocimiento. Innovaciones de Negocios. 11(22), 235-268. Recuperado de: http://www.web.facpya.uanl.mx/rev_in/Revistas/11_22/11.22%20Art4%20pp%20235%20268.pdf

Tamayo, M. (2004). Proceso de la Investigación Científica. México: Editorial LIMUSA. Recuperado de: https://books.google.com.mx/books?id=BhymmEqkkJwC&printsec=frontcover&dq=metodologia+dela+investigacion+tamayo&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwj_yYrUlNDQAhVLxmMKHfmdAUYQ6AEIIDAC#v=onepage&q=metodologia%20dela%20investigacion%20tamayo&f=false

Toro, I. y Parra, R. (2006). Método y Conocimiento, Metodología de la Investigación. Colombia: Fondo Editorial Universidad EAFIT. Recuperado de: https://books.google.com.mx/books?id=4Y-kHGjEjy0C&pg=PA158&dq=investigación+no+experimental&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwiZ8abXvNDQAhWHqlQKHbTVAwsQ6AEIGDAB#v=onepage&q=investigación%20no%20experimental&f=false

Tuco, C., y Mediver, C. (2018). Modelo para la mejora del desempeño organizacional a través de las prácticas de la gestión de la calidad, gestión del conocimiento y liderazgo transformacional en la Universidad Peruana Unión.

SAGARHPA (2019). Comisión Estatal de la Leche. México. http://oiapes.sagarhpa.sonora.gob.mx/portada2.htm

Secretaría de Economía-Dirección General de Industrias Básicas. (2012). Análisis del sector lácteo en México.

Simanca, M., Montoya, L., y Bernal, C. (2016). Gestión del conocimiento en cadenas productivas: El caso de la cadena láctea en Colombia. Información tecnológica, 27(3), 93-106 https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642016000300009 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642016000300009

Published

2021-10-24

How to Cite

Balderrama Haro , C. Y. ., Leyva Osuna , B. A. ., & Flores López , J. G. (2021). Impact of Transformational Leadership, Knowledge Management and Performance Dairy Productive Chain of the Yaqui Valley. Revista De Investigación Académica Sin Frontera: Facultad Interdisciplinaria De Ciencias Económicas Administrativas - Departamento De Ciencias Económico Administrativas-Campus Navojoa, (36). https://doi.org/10.46589/rdiasf.vi36.398

Issue

Section

Artículos

Metrics

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.